Lussekatter

Lussekatter, de safranglinsende kattene av gjærbakst, er en skatt i den svenske kulturarven. Navnet «lussekatter» har røtter i den svenske dialekten, hvor «lusse» refererer til Lucia, som feires den 13. desember i Sverige. Tradisjonelt sett er lussekatter forbundet med Luciafeiringen, en hedensk vintersolhvervsfest som senere ble knyttet til den kristne helgenen Lucia.

Historien bak lussekattene går flere hundre år tilbake. De første oppskriftene på safranbrød, som lussekatter er basert på, dukket opp på 1600-tallet. Safran, den dyrebare krydderet som gir lussekattene sin karakteristiske gulfarge, var en luksusvare på den tiden og symboliserte velstand og solskinn i den mørke vinteren.

Lussekattene har utviklet seg til å bli en viktig del av Luciafeiringen, hvor barn og voksne kler seg i hvite kjoler og bærer lysende kroner, mens de deler ut deilige lussekatter til familie og venner. Den gylne, søte smaken av lussekatter bringer varme og glede til den kalde vinteren og minner oss om betydningen av å dele og feire samholdet i denne spesielle tiden på året.

Lussekatter uten egg

FORBEREDELSESTID 2 timer
KOKETID 20 minutter
Total tid 2 timer 20 minutter
Rett Dessert
Kjøkken Norwegian
Porsjoner 16 stykker

Ingredienser
  

  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 pk tørgjær
  • 1 g safran Kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie
  • 1 ts kardemomme
  • 100 g margarin
  • 3 1/2 dl melk/vann Halvparten av hver

FREMGANGSMÅTE
 

  • Bland de tørre ingrediensene
  • Smalt margarin
  • Bland melk/vann med smeltet margarin og varm opp til ca 37 grader.
  • Elt deigen i 15 minutter
  • Dekk til deigen, sett den på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse (45-60 minutter)
  • Del deigen i 16-20 like store emner
  • Form emnene til ønsket fasong, ta på rosiner og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Dekk til lussekattene og la dem etterheve i 20-30 minutter.
  • Stekes på 210 grader i ca. 10 minutter.
  • Avkjøl bollene på rist.

Merknader

Bruk posiner til topping
Nøkkelord gjærbakst, jul, rosiner

You might also like